KULTURENVANTERİ.COM WEBSİTESİNİN KURUCU ÜYELERİNDEN AHMET ERDEM ŞENTÜRK İLE BULUŞARAK, ÇALIŞMALARI HAKKINDA DETAYLI BİLGİLER ALDIK VE AYVALIK ÜZERİNE GERÇEKLEŞTİRİLEBİLECEK EKSİKLERİ VE YÖNTEMLERİ GÖRÜŞTÜK

- Mayıs 9, 2023
Etkinlik Hakkında
kulturenvanteri.com, 2019 yılında yayın hayatına başlayan, 29.000 kültür varlığı ekleyerek bunları sınıflandıran ve 33.000 ‘den fazla sayıda görsel belge yükleyerek dördüncü yılında çalışmalarını sürdürüyor.
Anadolu, Balkanlar ve yakın coğrafyasında bulunan, “kültür varlığı” tanımına dahil olabilecek her türlü öğeyi araştırarak bir envanterini çıkarma hedefiyle kültür varlıklarını, “tescilli olup olmadığına bakmaksızın” belirledikleri “kriterler çerçevesinde” değerlendirerek, veritabanına dahil eden ve tamamen gönüllülerden oluşan platformun hedefleri arasında,çevrede bulunan kültür varlıkları ile ilgili güvenilir,güncel bir bilgi kaynağı sunmak ve kültürel zenginliğimizi daha görünür hale getirme isteği var. Çünkü gönüllüleri şu mottoya inanıyorlar; Bilirsek, koruruz!
Ayvalık ve çevresinde ki tespitlerin mevcut durumu hakkındaki fikirleri paylaşmak amacıyla bir araya geldiğimiz platformun iki kurucusundan; Ahmet Erdem Şentürk, bizimle hangi alanlarda çalışabileceğimiz noktasında fikirlerini sundu.
Ayvalık, Alibey/Cunda, Küçükköy, Altınova merkezleri ile beraber 22 ada ve yarımada üzerinde bulunan Antik Yerleşimler, Kale Yerleşimi, Sarnıç, Kilise, Şapel ile Taş Ocağı, Yakın Döneme tarihlenen Yerleşim, Sarnıç&Kuyu, Deniz Feneri, Tarım Terasları, Kilise, Şapel, Manastır ve Yel Değirmenleri gibi önemli endüstriyel ve kültürel varlıkların tespitlerinin yeniden incelenmesi, varsa elde edilen yeni veriler ve fotoğraflarla güncellenmesi, bunlara ek olarak yeni tespit ve tescili yapılan kültür varlıklarının platforma yüklenmesi konusunda öncelik sıralaması gerçekleştirildi.
Diğer önemli bir gelişme ise kulturenvanteri.com adresi üzerindeki bilgi girişleriyle eş zamanlı çalışacak GIS haritalama sistemlerinin www.ayvalikmiras.com websitesi üzerinde TAG (Etiketleme) yöntemi kullanılarak oluşturulacak sayfalarda kent haritalarının sunulması önerisi olmuştur.
Bu sayede Dünya Mirası Başvuru Dosyası ve Alan Yönetimi Planı çalışmaları kapsamında kullanılacak haritaların dışında; grafik,diyagram ve diğer tasarım çalışmalarına güncel ve önemli altlıklar oluşturulacaktır.