YERELDE GÖRÜŞMELER SERİSİ; ENDÜSTRİYEL TASARIMCI ve SERAMİK SANATÇISI TULYA MADRA

- Mayıs 31, 2023
Etkinlik Hakkında
Endüstriyel tasarımcı ve seramik sanatçısı Tulya Madra, uzun süre mobilya ve iç mekân tasarımı alanında çalıştıktan sonra 1996-2003 yılları arasında New York’ta ve 2004-2005 yılları arasında İstanbul’da yaşadı. 2005 yılında Ayvalık’a yerleşerek Fırat Aykaç ile birlikte mimarlık ofisi olan “mO/mimarlıkOfisi” ni kurdular. Tornacılık öğrenmeye başlayan Madra, Ayvalık’ta bu hobisine devam edebilmek için 2009 yılında torna tezgahı ve fırın satın alıp aynı zamanda porselen üretimine başlıyor. 2009’da, çalışmalarını sergilemek maksadıyla “santimetrestudio” adında bir dükkân ve üretim atöyesi açıyor. Tulya Madra, Ayvalıklı bir zeytinyağı müstahsili ve başarılı bir iş insanı olarak anılan Midilli mübadili, Sezai Ömer Madra’nın torunudur.
Besen Soral’ın ifadesiyle, eskiden sabuncu ustası olan ve 1973-80 yılları arasında iki dönem belediye başkanlığı yapan İzzet Aygüner ve Teoman Madra’nın çabaları ile Ayvalık’ın kentsel sit ilanları, yapıların tescillenmesi gibi konularda çok önemli adımlar atılmış. Tulya Madra’nın babası Teoman Madra, Ayvalık, Çamlık ve Cunda kentsel sitlerinde yapılan koruma ve tescil çalışmalarındaki rolü çok büyük ve bize göre kentte doğru bilinen yanlışlar arasında farkındalık yaratılması gereken bire konu. Ayvalık kentsel sit alanlarında koruma ve tescil çalışması fikrinin 1975 yılında bugünkü İş Bankası binasının yanında bulunan Şevket Osman Karaca Sabunhanesi’nin bir gecede yıkılması ile birlikte Mimar Cemil Gerçek ve Teoman Madra’nın kentsel sit alanındaki koruma girişimleri başlıyor. Sürecin detaylarını Beral Madra’nın kaleminden okuyabilirsiniz: https://t24.com.tr/k24/yazi/ayvalik,1915
– Ayvalık’ta da Safranbolu koruma sisteminin bir benzeri uygulanıyor. Süreçle ilgili daha detaylı bilgi alabilmemiz için bizlere Ahmet Yorulmaz’ın “Ayvalık’ta İz Bırakanlar ” kitabını öneriyor.
– Tulya Madra, Ayvalık’ı detaylı bir şekilde ilk kez Mimar Dimitrios Psarros’tan dinlediğini anlatıyor. Psarros’un vefatından sonra kızı Maria tarafından derlenen ve 2017 yılında basılan “To Aivali kai he micrasiatike Aeolida” kitabı Ayvalık üzerine yazılmış en önemli kitaplardan biridir. Tulya Madra, Maria ile hâlâ irtibat halinde olduğunu ve gerektiğinde Ayvalık çalışmalarına katkı sağlamak için doküman veya görsel kaynak desteği sağlayabileceğini ifade ediyor.
– Tulya Madra Ayvalık’ın mübadil yaşamını yansıtan önemli bir belgeselden bahsediyor. Zeynep Kazancıgil ’in yönetmenliğini yaptığı “Midilli’den Ayvalık’a Bir Mübadele Öyküsü” adlı çalışma 2005 yılında çekilmiş.
– Tulya Madra’nın annesi Beral Madra, sanat eleştirmeni, yazar ve çağdaş sanat küratörü. Besen Soral’a göre, Beral Madra Ayvalık’a çok sanatçı getirmiş. Devrim Erbil de bu sanatçılardan biriydi. Beral Madra’nın özellikle son 20 yıldır Ayvalık’ın sanatla olan ilişkisinin önemli derecede artması hakkındaki görüşlerini dinlemek için ileri bir tarihte görüşme planladık.
– Tulya Madra, ofis çalışmalarımıza katkı sağlayabilecek bir diğer kaynağı bizlerle paylaşıyor. 1824 yılında Anadolu’yu ziyaret eden İngiliz seyyah Josiah Conder’in “ The Modern Traveller: A Popular Description Geographical, Historical and Topographical of the Various Countries of the Globe, Syria and Asia Minor ” adlı eserinde Ayvalık’tan ‘Haivali’ adıyla bahsedildiği bilgisini aktarıyor.