45. DÜNYA MİRASI KOMİTESİ TOPLANTISI’NDA TÜRKİYE’NİN ADAY VARLIKLARI: GORDİON VE ANADOLU’DAKİ AHŞAP TAVANLI VE AHŞAP DESTEKLİ CAMİLER

  • Ağustos 4, 2023

Etkinlik Hakkında

Geçtiğimiz yıl yaz aylarında Rusya’da düzenlenmesi planlanan 45. Dünya Mirası Komitesi Toplantısı, Rusya-Ukrayna arasında yaşanan savaş sebebiyle ertelenmiş, bir takım acil kararlar Ocak 2023 tarihinde Paris’teki UNESCO Genel Merkezi’nde yapılan toplantılarda görüşülmüş, geçtiğimiz yıla ait adaylıkların görüşülmesi ise 2023 yılındaki Extended / Genişletilmiş toplantıya bırakılmıştı.

Türkiye ’den, Göbekli Tepe, Arslantepe Höyüğü, Afrodisyas, İstanbul’un Tarihi Alanları, Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzaj Alanı varlıklarıyla ilgili koruma durumu raporlarının görüşüleceği toplantıda, ülkelerin aday varlıklarları açıklandı. 2022 ve 2023 yıllarını kapsayan; 39 adet kültürel, 12 adet doğal ile 2 adet karma olmak üzere toplam 53 adet varlığın kararları verilecek. Ayrıca “Odesa Tarihi Kent Merkezi” veya “Venedik ve Lagünü” gibi çok sayıda alanın Tehlike Altındaki Dünya Mirası Listesi’ne alınma kararı görüşülecek.

Gordion antik kentinde bulunan Yassıhöyük köyü, 19. yüzyılda yapılan bir demiryolu inşaatı sırasında keşfedilmiştir. Gordion bölgesinde ilk yerleşmenin Erken Demir Çağı’nda yani, M.Ö. 1100-900 yıllarında olduğu kazılarla ortaya çıkarılmıştır. Gordion’un çevresinde yaklaşık 85 adet tümülüs vardır.

Ahşap, Anadolu mimarisinde çok sık kullanılan bir yapı malzemesidir. Selçuklular 11. yüzyılın sonlarında Anadolu’ya geldiklerinde ahşap sütunlu ve çatılı camiler inşa etmeye başladılar. Anadolu’da 13. yüzyılda inşa edilen ahşap çatılı ve ahşap sütunlu camiler, Anadolu-Türk mimarisinde kendine özgü bir yapı tipi oluşturmaktadır.  2018’de UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’ne “Anadolu’daki Ahşap Tavanlı ve Ahşap Destekli Camiiler” başlığıyla kaydedilen varlık için “Seri Adaylık” formatında hazırlanan dosyada Konya’nın Beyşehir ilçesindeki Eşrefoğlu Camii, Kastamonu’nun Kasaba Köyü’ndeki Mahmut Bey Camii, Eskişehir’in Sivrihisar ilçesindeki Ulu Cami, Afyonkarahisar’daki Ulu Cami ile Ankara’daki Arslanhane Camii, “Anadolu’daki Ahşap Tavanlı ve Ahşap Destekli Camiler”in en üstün örnekleri olarak sunulmuştur.

Yaklaşan Etkinliklerimiz

Yakın zamanda olacak etkinliklerimiz hakkında detaylı bilgi almak için bize ulaşın.