AYVALIK YÖNETİM PLANININ OLUŞTURULMASI AMACIYLA FARKLI SEKTÖRLERDEN UZMANLARIN YER ALDIĞI ODAK TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
- Ağustos 16, 2022
Etkinlik Hakkında
UNESCO Dünya Mirası Başvuru Dosyası ile birlikte yürütülen Ayvalık Yönetim Planının en önemli ayağı GZFT (Güçlü-Zayıf-Fırsat-Tehdit) analizlerinden oluşmaktadır. Bu kapsamda yürütülen odak toplantıları ile yerelde görüşmeler çalışmaları sayesinde önemli veriler elde edilmektedir. Bu toplantılardan bir tanesi farklı sektörlerden on katılımcının desteği ve Ayvalık Alan Yönetimi Ekibinin katkısı ile Bekir Coşkun kütüphanesinde gerçekleştirildi. Prof.Dr.Kenan Mortan ve Belediye Başkanı Mesut Ergin’in merhum Gazeteci Bekir Coşkun’u anması ile başlayan toplantıda Ayvalık’ın zeytin, endüstri, gastronomi, miras, kültür, sanat ve yönetsel birçok konusu tartışıldı.
Prof.Dr.Abdullah Soykan Midilli’de ki müze örneklerinden ve yağhaneleri çalıştıkları dönemki tecrübelerinden, Defne Koryürek yaşam alanı olarak Ayvalık’ı tercih eden bir girişimci olarak endüstri mirasının korunması için öncelikle zeytinliklerin korunması gerektiğinden, Büyükelçi Gürcan Türkoğlu ise Dünya Zeytin Ağacı Gününün Ayvalık’ta kutlanması önerisiyle, UNESCO’nun koruma-kullanma dengesi üzerinden önerilerde bulunmuştur.
Özgün Zeytincilik-Halil Sucu, Ayvalık Hasat Şenliklerindeki içeriğin yeniden düzenlenmesi ile zeytincilik fuarlarına dikkat çekmiş, Prof.Dr.Kenan Mortan listede yer alan beş endüstri mirası varlık üzerinden Ayvalık ile kıyaslamalı açıklamalarda bulunmuş ve nokta atışı hedeflerin önemine dikkat çekmiştir. Bergama Belediyesi Eski Başkanı Mehmet Gönenç, Dünya Mirası kent Bergama örneği üzerinden yönetsel sorunlar ve çözümlerine dikkat çekmiş, sivil inisiyatif ile kent politikasının oluşturulmasını önermiştir. Kürşat Zeytincilik-Mustafa Kürşat, zeytinliklerdeki ve kent içindeki imar sorunlarının endüstri mirasına olumsuzluklarını belirtmiş ve hazırladıkları müze ile ilgili son gelişmeleri paylaşmıştır. Prof.Dr.Serhan Ada ise süreçte hammadde ve aktörlerin ilişkisine dikkat çekerek, çalışma yapan akademik kurumların tek çatı altında birlikte hareket etmelerini ve sanat/zanaat ilişkisine vurgu yapmıştır.